SJEDNICA SKUPŠTINE USK-a

RTVUSK(885)

U Bihaću je danas zasjedala Skupština USK-a sa 11 tačaka dnevnog reda. Prvi dio sjednice okarakterisala je rasprava o dnevnom redu, sa kojeg su odlukom Kolegija Skupštine skinute tri tačke dnevnog reda, koje se tiču ŠPD „Unsko-sanske šume“, zatim poslanička pitanja, tokom kojih se burna diskusija povela o bihaćkom Univerzitetu, te informacija o stanju o privredi za prošlu godinu.

Tokom rasprave o dnevnom redu, vođena je polemika o tome zbog čega je Kolegij Skupštine sa već utvrđenog dnevnog reda povukao tri tačke vezane za Šumsko-privredno društvo „Unsko-sanske šume“, među kojima je i odluka o raspodjeli neto dobiti ostvarene u prošloj godini. Iznesene su tvrdnje da je raspodjela tih sredstava već dogovorena i da su njome oštećene pojedine općine, među kojima najviše Bosanski Petrovac.

U okviru poslaničkih pitanja burna diskusija povela se o bihaćkom Univerzitetu, čiji zaposlenici još uvijek nisu dobili platu za maj, za razliku od ostalih budžetskih korisnika. Sem toga, ova visokoškolska ustanova našla se u veoma teškoj situaciji zbog neplaćanja obaveza prema vanjskim saradnicima Univerziteta. Odgovarajući na pitanja premijer USK-a, Hamdija Lipovača kazao je da je razlog tome što je Upravni odbor Univerziteta, koji je tada već bio smijenjen, požurio da donese novu sistematizaciju, kojom se izmišljaju nova radna mjesta, kako bi se „uhljebili“ kadrovi SDA, što bi dovelo do povećanja izdvajanja za tu visokoškolsku ustanovu od nekoliko miliona maraka. Stoga je zadužio ministra obrazovanja da se ispita pravovaljanost tog pravilnika, kojem saglasnost nije dalo resorno ministarstvo, niti Vlada Kantona. Ukupna dugovanja prema Univerzitetu po osnovu ugovora, prema riječima premijera su 860.000 maraka, od čega je 560.000 za vanjske saradnike, dok ostatak dobijaju profesori i asistenti, od kojih pojedinci pored redovnih plata dobijaju čak i do 20.000 maraka, što je nedopustivo, smatra Lipovača. On je dodao da novca za isplatu ima, ali da se to neće dogoditi sve dok se ne uvede financijska disciplina na Univerzitetu, kako bi se znalo koliko i za šta dolazi sredstava. Potom se prešlo na informaciju o stanju u oblastima privrede za prošlu godinu, koja je nakon višesatne rasprave primljena k znanju, uz usvajanje dva zaključka. Prvim se traži od Vlade Kantona hitno poduzimanje sistemskih mjera u pravcu kratkoročnih intervencija u privredi, prije svega donošenjem Zakona o financijskoj konsolidaciji poduzeća, poticanjem proizvodnje, zapošljavanja, inveticija i izvoza, smanjivanjem opterećenja na plate, smanjenjem kamatnih stopa i bržim pristupom krediutnih sredstava u oblasti privrede, a drugi se odnosi na elektro-napajanje općina Cazin, Bužim i Velika Kladuša.

Izvor: rtvusk.ba

Ostavi Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>